Haven

Haven Cabomba Vrij

Tijdens de ALV op 23 november hebben wij u geïnformeerd m.b.t. de problematiek van overmatige groei van exotische waterplanten in onze haven. Het betreft hier vooral ongelijkbladig vederkruid en Cabomba.

Het probleem
De exotische waterplanten zorgen al jaren voor grote problemen in het plassengebied. Ze verstoren de biodiversiteit, bedreigen de visstand en belemmeren doorvaart van recreanten. Vooral de opkomst van Cabomba baart ons grote zorgen. De exotische waterplant blijft maar explosief groeien en eerdere bestrijdingspogingen zijn allemaal mislukt. Rond Loosdrecht dreigen de sloten en jachthavens dicht te groeien door deze plant.

Wat is Cabomba
Cabomba caroliniana is een geliefde aquariumplant die vrijwel altijd in het “gemengd boeket” voor de goudvis zit. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid en Noord Amerika en is al tientallen jaren in de handel. U herkent de plant aan de fijn vertakte bladeren. Sinds een paar jaar komt Cabomba ook in de Loosdrechtse Plassen voor. Met name in het Stergebied groeien sommige sloten al helemaal dicht. Ook in havens is de plant al gezien en ook onze Vrijbuiter is de laatste jaren “besmet”.

In de goudvissenkom blijft Cabomba klein, maar in de vrije natuur kan de plant snel uitgroeien tot bossen met een doorsnede van wel twee meter. Aan de stengel vormen zich bij ieder bladpaar wortelkransen. Soms proberen mensen de plant te verwijderen door de stengels in delen te hakken.

Het probleem verergert hierdoor razendsnel. Ook door het draaien van scheepsschroeven drijven de stukjes met wortelkransjes naar andere delen van de plas. Op die manier verspreidt Cabomba zich verder over het watergebied en wordt het probleem alleen maar groter.

Plan van aanpak haven GWV de Vrijbuiter
Het afgelopen zomerseizoen is onze haven, meer dan in voorgaande jaren, behoorlijk dichtgegroeid met waterplanten en steekt nu ook Cabomba flink de kop op. Sommige ligplaatsen waren dusdanig dichtgegroeid dat Mark Kroneman er regelmatig op handmatige wijze met de hark er doorheen moest om ligplaatsen toegankelijk te houden. Ton Fransen heeft hiervoor nu een z.g.n. hydro-venturihark ontwikkeld - zie foto links - waarbij de wortels met water worden los gespoten en de planten gaan drijven. Deze methode levert goede resultaten, maar is nogal arbeidsintensief.

In het najaar hebben we een grote inhaalslag gemaakt door onze haven een grote opschoonbeurt te geven middels het inhuren van een harkboot en een veegboot. Het verwijderen van drijvende restanten van waterplanten is hierbij zeer belangrijk om versnelde voortplanting van waterplanten te voorkomen. Het inzetten van een veegboot was zeer essentieel. Het was een kostbare klus, maar we hadden geen andere keus als we bevaarbaarheid in onze haven willen blijven garanderen.

De methodiek van hark- en veegboot trok de aandacht van Ton Fransen. Met inventiviteit heeft hij de werkboot “Snip” zo gemaakt dat deze in een mum van tijd omgebouwd kan worden tot een professionele harkboot met veeginstallatie.

De eerste beproevingen zijn zeer hoopvol en leveren al goede resultaten op.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de veeginstallatie in bedrijf te stellen en verder te optimaliseren. De hark- en veeginstallaties zijn zeer eenvoudig en snel te plaatsen en ook over het bedieningsgemak en de veiligheid is goed nagedacht. Het plaatsen en bedienen wordt vastgelegd in een handboek zodat individuele leden met een geringe instructie zelf aan de gang kunnen. 

Het komende seizoen willen we zoveel mogelijk leden enthousiasmeren om de vereniging te assisteren bij het onderhoud van onze prachtige haven. Zo ook bij het verwijderen van waterplanten.

Wilt u meer weten of bent u geïnteresseerd om als vrijwilliger te assisteren, graag! Meld u dan aan bij havenmeester Mark Kroneman of Marc Fransen.

Lees hier meer over Cabomba en de gezamenlijke aanpak hiervan binnen de gemeente Wijdemeren.

Actueel

snip-uitgebreidt-met-cabomba-hark-en-veegequipment-medium

Snip uitgerust met Cabombahark

 

hydro-venturihark

Hydro-Venturihark

 

mooie-oogst-medium

Oogst cabomba

Logo GWV De Vrijbuter
Gooise Watersport Vereniging
De Vrijbuiter

Volg ons via: