Clubhuis Verkleind

Werkboot Snip met hark-en veeginstallatie tegen Cabomba

Geplaatst op 31-12-2017  -  Categorie: Haven

Tijdens de ALV op 23 november hebben wij u geïnformeerd m.b.t. de problematiek van overmatige groei van exotische waterplanten in onze haven. Het betreft hier vooral ongelijkbladig vederkruid en Cabomba.

Het probleem
De exotische waterplanten zorgen al jaren voor grote problemen in het plassengebied. Ze verstoren de biodiversiteit, bedreigen de visstand en belemmeren doorvaart van recreanten. Vooral de opkomst van Cabomba baart ons grote zorgen. De exotische waterplant blijft maar explosief groeien en eerdere bestrijdingspogingen zijn allemaal mislukt. Rond Loosdrecht dreigen de sloten en jachthavens dicht te groeien door deze plant.

Wat is Cabomba
Cabomba caroliniana is een geliefde aquariumplant die vrijwel altijd in het “gemengd boeket” voor de goudvis zit. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid en Noord Amerika en is al tientallen jaren in de handel. U herkent de plant aan de fijn vertakte bladeren. Sinds een paar jaar komt Cabomba ook in de Loosdrechtse Plassen voor. Met name in het Stergebied groeien sommige sloten al helemaal dicht. Ook in havens is de plant al gezien en ook onze Vrijbuiter is de laatste jaren “besmet”.

In de goudvissenkom blijft Cabomba klein, maar in de vrije natuur kan de plant snel uitgroeien tot bossen met een doorsnede van wel twee meter. Aan de stengel vormen zich bij ieder bladpaar wortelkransen. Soms proberen mensen de plant te verwijderen door de stengels in delen te hakken.

Het probleem verergert hierdoor razendsnel. Ook door het draaien van scheepsschroeven drijven de stukjes met wortelkransjes naar andere delen van de plas. Op die manier verspreidt Cabomba zich verder over het watergebied en wordt het probleem alleen maar groter. Klik hier voor de aanpak van de Vrijbuiter en het hele artikel.

 

Agenda

APR
7
Cursus Vaarbewijs 2

Clubhuis | GWV De Vrijbuiter

Dit is het inschrijfformulier voor de (fysieke) cursus Klein Vaarbewijs II op zondag 7 april 2024...

Logo GWV De Vrijbuter
Gooise Watersport Vereniging
De Vrijbuiter

Volg ons via: