Front slide 1

Een nieuwe tak van sport binnen de vereniging

Kanovaren is voor iedereen! Jong en oud, sportief of recreatief, in groepsverband of alleen. Met de kano is de manier om de pracht en schoonheid van de Loosdrechtse plassen te ontdekken. De kano biedt de mogelijkheid om kreekjes, slootjes en meertjes te bevaren die voor roeiboeten of motorboten niet toegankelijk of onbevaarbaar zijn.

GWV De Vrijbuiter beschikt sinds kort over vijf kano’s (3x eenpersoon en een twee- en drie persoons) met als doel om de leden in de gelegenheid te stellen hier gebruik van te maken, kanotochten te organiseren en instructies te geven aan leden. 

Kano, Kajak, Canadees
Het woordje kano wordt in Nederland vaak onterecht gebruikt om de kano en kajak te duiden.  In het kort; een kano wordt met een peddel met enkel blad gevaren, een kajak met een peddel met aan elke zijde een blad.

Een kano is wat breder en hoger dan een kajak en is daarom wat makkelijker in gebruik met kinderen. Over het algemeen kunnen er veel mensen tegelijkertijd in een kano terwijl er in een kajak maximaal 2 mensen passen.

Een ander groot verschil tussen de kano en de kajak is de zithouding. Waar je bij een kano op een bankje plaatsneemt of op een enkele knie staat, zit je bij een kajak in een kuip op de bodem van de boot met beide benen recht vooruit.

De in de volksmond ‘Canadees’ is een kano.

Welke leden kunnen gebruiken maken van de kano’s en kajaks?

  • De roeileden van De Vrijbuiter, betalen geen extra bijdrage. 
  • De niet-roeileden van De Vrijbuiter, betalen een bijdrage van € 25,00 per jaar 

Procedure/mysportplanner

  • Het boeken/reserveren van een kano/kajak vindt plaats in de sportplanner. 
  • Reserveren per dagdeel en/of hele dag voor langere tochten.
  • Er moet voorkomen worden dat een kano/kajak voor langere tijd gereserveerd wordt, lees een aantal weken vooruit door dezelfde persoon.
  • Een roei team dat niet compleet blijkt moet in staat kunnen zijn de kano’s/kajaks te kunnen reserveren.

Kano instructie, certificaat en veiligheid

De kano-commissie zal instructies geven aan de leden betreffende de techniek, gebruik van het materiaal en de veiligheid. Deze instructie en informatie zal tevens op de website van GWV de Vrijbuiter vermeld worden. 

In principe is iedereen in staat om te kanoën. Toch is het verstandig om voor de eerste keer instructies te geven betreffende instappen, uitstappen, houding, peddel-techniek etc. Dit om onveilige situaties en blessures te voorkomen. Alle leden die willen gaan kanoën krijgen eerst een instructie en ontvangen een bewijs van deelname (certificaat).

 

Logo GWV De Vrijbuter
Gooise Watersport Vereniging
De Vrijbuiter

Volg ons via: