Clubhuis Verkleind

UK Laser Open Plymouth

Geplaatst op 31-07-2018  -  Categorie: Jeugdzeilen Algemeen

UK Laser Open in Plymouth

Een niet-zo-voor-de-hand liggende wedstrijd voor Nederlanders, maar wel de moeite waard. Bij toeval stuitte een aantal zeilers deze winter op het evenement en zo kwam het dat drie zeilers van ZCK en Durk-Willem Dijkstra en Maurice van Braam Morris van De Vrijbuiter afreisden naar Plymouth, in het zuiden van Engeland. 3 Van de 5 zeilers kennen elkaar ook van het Splash T&T-team van 2017.

On-Engelse omstandigheden (20 - 23 graden, 7 - 13 knopen wind) zorgden er voor dat de wedstrijden niet op de Plymouth Sound (de baai) werden gevaren, maar buiten de baai, op de oceaan! Alles klopte: betoverend-blauw water, golven die hoog en traag aan kwamen rollen en  goede wind. Alleen de stroming zorgde voor tegenslag de eerste dag... niet gewend aan stromend water, hadden sommige Nederlanders moeite om zich goed te klasseren. Maar dat werd vanaf de tweede dag goedgemaakt met hoge klasseringen van Maurice (2x top-10) en constante uitslagen van Durk-Willem die daarmee uiteindelijk 39e werd.

Twee dagen is er niet gevaren; de eerste keer niet vanwege gebrek aan wind (maar dat werd later ingehaald door 3 potten per dag te varen) en de tweede zeilloze dag kwam door het binnenlopen van een atoomonderzeeër van de Navy; daar willen ze geen pottenkijkers bij hebben - dat zorgde weer voor andere spectaculaire beelden!

Als Nederlanders hebben we veel geleerd van de manier waarop de Britten dit evenement aanpakken: 's morgens worden er clinics gegeven door Britse topzeilers over trim, starten, stroming, planning en tactiek. Ook juryleden legden uitgebreid Rule 42 nog eens uit. Voor de Nederlanders genoeg reden om zich 's morgens tijdens het ontbijt te haasten om niets te missen van de clinics.

Uiteindelijk gingen 2 van de 5 Nederlanders naar huis met een prijs; een zeiler van ZCK met de 1ste prijs in de Masters en Maurice met de prijs voor Week's Best Improvement omdat hij im de ranglijst een sprong van 50 plekken maakte: 73e op dag (die stroming...) en 23e in de eindranglijst.

Volgend jaar is de UK Laser Open waarschijnlijk in Largs bij Glasgow. Niet zo'n voor-de-hand-liggende plek om naar toe te gaan in de zomervakantie. Maar om goed te zeilen, met goede tegenstand en om nieuwe contacten te leggen, is de UK Laser Open een echte aanrader!

Menno, vader van Maurice

laser-engeland4

laser-engeland3

laser-engeland2

laser-engeland1

Agenda

SEP
25
Eindfeest Woensdagavond Wedstrijden, thema "Country & Western"

Clubhuis | 19:00 - 23:00 | Clubhuis GWV De Vrijbuiter

OKT
5
Primus Inter Pares

Wedstrijdzeilen Algemeen | 10:00

OKT
6
Primus Inter Pares

Wedstrijdzeilen Algemeen | 10:00

Logo GWV De Vrijbuter
Gooise Watersport Vereniging
De Vrijbuiter

Volg ons via: