Clubhuis Verkleind

Toertocht

Geplaatst op 12-08-2018  -  Categorie: Roeien

ROEI VERHAAL 2 - Gig als toerboot over Hollandse IJssel

 Op basis van logbook GASTRONAUTEN

door Annie, Henk, Ineke, Mieke, Rob, Jos, Marleen, Jeannette

 2017/18   Het idee groeit voor een Hollandtoer met de poly-Gig van de Vrijbuiter. Op trailer naar afvaartplek en na tocht met overnachting ook weer zo terug.  Dit biedt mogelijkheden waar Henk zich op stort. Er komt een supertocht uit: start in Nieuwegein vanaf jachthaven met kraan. Will brengt de Frank en Vrij er heen. Super! Jos is copiloot en roeit mee als zesde man. Ineke wil de rit niet missen en schrijft in voor één dag. De Hollandse IJssel wordt gevolgd richting IJsselstein, Gouda . Overnachten in Oudewater bij Abrona (ja die!).

Soepel(tjes) wordt verzameld dankzij wegbrengers Peter (van Marleen) en Jos (van Rob).

Alle aanloopplanning is gelukt. Schema’s op papier met platen, brug- en sluistijden, …wie zou dat toch hebben gemaakt?!

Het team is gevarieerd qua achtergrond. Preciezen en minder-geordenden, hoe zal het uitpakken… Dat maakt het juist leuk!

Henk stuurt. Wissel Jeannette. Stop bij vriendin Marleen die ‘tas’ aan schoeiing van haar oeverwoning hangt. Bijna gemist! Sterke demonstratie strijken/halen (tegelijk!) zodra de route vrij is. Heerlijke koekjes als verrassingsbeloning!

 Eerste dag. Totaal 24 km.

Richting IJsselstein. Wat is het landschap mooi! Veel uitzichten, lieve plaatsjes, veel bruggen/viaducten die vurrukkelukke schaduw geven bij 30+˚ …  Een aangenaam briesje is o zo welkom. Petten, kleppen, parasols, ze komen van pas. Belangrijkste fles (nu nog even)… zonnebrandmelk.

Rust voor 8e lid in het puntje? Eigenlijk veel liever roeien!! Zit op den duur  o zo ongemakkelijk daar voorop.

Montfoort. Lief klein stadje. Overal vriendelijke brugwachters. ‘t Over- bekende klompje komt zelfs nog tevoorschijn.

Sluizen vragen om inzet van peddels. Loopt dan gesmeerd. Erna peddels weg - riemen op – GO - is lastig te timen…  altijd open voor verbetering.

Een rustig tempo en we halen de openingstijden: inschatting door reisplanner subliem. Zelfs de plaspauzes waren geregeld!

Oudewater met hotel Abrona werd een belevenis. Door de smalle overschaduwde grachtjes kwamen we ‘om de hoek’ perfekt terecht. Losse spullen en riemen mee ter overnachting. Leuk de riemen vanuit de hotelkamer te zien, met bladen o zo ‘vaderlandsgetrouw’ omhoog.  Waren het er wel zes??? Na check: toch wel. Zalig gegeten op groot terras. Ineke opgehaald door Urvin die aanschoof. Moe, voldaan, dorstig, met trek, meer was niet nodig om zalig te slapen en fris aan prima ontbijt te verschijnen. Stop geslaagd!

 Ochtend erop: even keren met de Gig? Klem tussen kademuren. Dan maar achteruit peddelen. (recordafstand !) Ook prima. Tja, totdat de brug, door ponton werd geblokkeerd, bleek te worden gerestaureerd door metselaar. ‘Ik maak dit eerst af…’  Met kwartiertje bewonderende geluiden te hebben geuit werd voor ons toch ruimte gemaakt. Prachtig stukje door grachten. Driepuntskruising druk, zo vroeg al. Veel motorvaart. ‘Bilbroei’…? Vraag Jos!

Tweede dag. 17 km.

Gouda had historische schepen als attractie. Pico bello onderhouden vrachtschepen die door met putswater gekoelde dekken beloopbaar werden gehouden. Op luwteplek trokken we een ‘kroos’-riemspoor… 

Na de sluis met schuifdeur vinden we een mini-visje op de bodem van de boot dat meeliftte met het druipwater toen we eruit peddelden. Ter plekke gedroogd…

Drinkpauzes soms dobberend op open water vanwege een briesje. Een enkele foute inschatting van stuurster: uitwijken in de groene wal, maar dan moet je niet willen sturen met de …landvast!

Passeren van de vertrekhaven met takel. Door naar Gouda.

In Gouda sloegen warmte en vermoeidheid toch toe. De kades in het centrum waren aan schaduwzijde volledig bezet en terugtrekken naar de zonnezijde vroeg nogal wat captainship: commanco’s en eigen initiatief gaan niet samen bleek weer eens. ‘Goudse glazen’ zijn k e r k r a m e n !

Ritje terug naar takelhaven bleek korter dan gedacht. Heerlijk dat we er zomaar waren. De hitte was fnuikend. Opluchting toch wel. Maar wat een tocht….! Zo had niemand dit schone stukje Nederland ooit beleefd.

Welkome ophalers Peter en Floris (van Mieke) kwamen naar dit afgelegen plekje.

Heel groot APPLAUS  Henk voor dit cadeautje!

DANK je Will voor je zo zonder protest geïncasseerde tegenslag op de terugrit waar je een ongenode bezoeker achterop de trailer kreeg. De man wilde ook nog politie erbij en dat kostte jou UREN. Jos was solidair en wachtte je op (meer man om hem te supporten vond hij zonde!) Jos, DANK.

29.07.2018/JPK

Agenda

NOV
17
Roei-bijeenkomst

Clubhuis | 15:00 - 18:00 | Clubhuis GWV De Vrijbuiter

NOV
27
Algemene Ledenvergadering

Clubhuis | 20:00 - 22:30 | Clubhuis GWV De Vrijbuiter

NOV
27
ALV

Clubhuis | 20:00 - 22:30 | Clubhuis GWV De Vrijbuiter

JAN
5
Nieuwjaarsreceptie

Clubhuis | 16:00 - 18:00 | Clubhuis GWV De Vrijbuiter

JAN
19
cursus Vaarbewijs I

Clubhuis | 09:30 - 17:00 | Sociëteit K.W.V.L.

FEB
1
cursus Vaarbewijs II

Clubhuis | 09:30 - 17:00 | clubhuis GWV De Vrijbuiter

Logo GWV De Vrijbuter
Gooise Watersport Vereniging
De Vrijbuiter

Volg ons via: