Front slide 1

concept

Ontstaan van deze roeitak bij de Vrijbuiter

In het voorjaar van 2013 heeft het bestuur het plan opgevat om het Pilot Gig roeien bij GWV De Vrijbuiter te introduceren. In september 2013 hebben we een proefdag roeien gehouden met steun van andere watersportverenigingen die al roeien met deze zogenaamde Pilot Gigs; de KWV Loosdrecht, De Spiegel, de Scheveningsche Roei Vereeniging, en de KZ&RV Muiden. Daarna kwam een prachtige Pilot Gig te koop in Engeland. Deze houten Pilot Gig hebben wij in november 2013 kunnen overnemen. Vanaf dat moment roeien wij op bijna elke dag van de week in de "Drechtse Schoone". Vanwege het grote succes is er een tweede boot aangeschaft : de "Frank en Vrij".  De Drechtse Schoone is een houten boot, de Frank en Vrij van polyester.

 

Zelf een keer ervaren hoe het roeit in een Pilot Gig?

Roeien is een intensieve sport die je samen met 6 teamleden lekker buiten op het water uitoefent. Je kunt het heel intensief in wedstrijdverband doen of als toer-roeier iets minder intensief maar wel lekker sportief. Roeien is naast een fijne fysieke sport een technische sport want je moet veel leren om je een goede roeitechniek eigen te maken. Roeien ontspant je van je hoofd tot aan je tenen. Vooral ook door ons prachtige roeiwater: de Loosdrechtse Plassen.

Wil je zelf eens ervaren hoe het is om in een Gig te roeien dan kan je je aanmelden via: neieor.[antispam].@gwvdevrijbuiter.nl. 

Teamsport

Het roeien is een teamsport, vandaar dat er een indeling van vaste teams is. Naast inschrijving bij een van de vaste teams kan je je als individu inschrijven op een van de open trainingen of tochten via een planner. Nieuwe leden moeten worden ingepast in bestaande teams of er ontstaan nieuwe teams. Dit vraagt altijd enige organisatie. Te beginnen zal er op zondag een open training of tocht zijn. Afhankelijk van de belangstelling zullen er ook op andere dagen open trainingen of tochten worden gepland.

Wedstrijdroeien

In 2016 is besloten dat we gaan trainen en meeroeien in wedstrijden die tellen voor het Nederlands Kampioenschap. Jaarlijks doen we dus mee aan diverse wedstrijden. We nemen dan de Gig mee op de trailer en gaan dan op verschillende locaties in Nederland roeien.

Dutch Pilot Gig Asscociaton (DPGA)

De Vrijbuiter is lid van de DPGA. Deze organisatie bestaat uit een aantal watersportverenigingen die een Gig Roei-afdelingen heeft. Zij behartigen de belangen van het Gig roeien in Nederland. Hieronder vallen ook de NK wedstrijden. Daarnaast is er ook een World Championship Pilot Gig Rowing welke ieder jaar begin mei wordt gehouden. Hier doen circa 130 Pilot Gigs aan mee.

De Pilot Gig

Een Pilot Gig is een overnaadse houten boot, die in Cornwall vanaf de zeventiende eeuw gebruikt werd om loodsen aan boord van zeilschepen te krijgen. De bemanning bestaat uit zes roeiers en een stuur. Vanaf de jaren zeventig vorige eeuw worden er wedstrijden mee geroeid langs de kust van Cornwall, en op de Scillies. Er is een strikte eenheidsklasse ontstaan. Ieder Pilot Gig die mee wil doen aan officiële wedstrijden wordt gedurende de bouw gemeten. Begin jaren negentig kwamen de eerste drie Pilot Gigs naar Nederland. Inmiddels zijn er twintig Gigs in Nederland, het merendeel van hout, en er komen er ieder jaar een aantal bij. De vloot in Engeland bestaat uit circa 150 houten Pilot Gigs. Er gaan ieder jaar een tiental Nederlandse teams naar de World Championship Pilot Gig Rowing op de Scillies bij Cornwall, UK.

Nuttige dokumenten

De volgende documenten zijn handig, nuttig en/of noodzakelijk om te weten. U vindt ze in de menubalk:

  • Reglement roeien
  • Roeicommando's
  • Vaarregels roeien

Voor vragen of informatie mail naar: neieor.[antispam].@gwvdevrijbuiter.nl

 

impressie

14908395 1062422387207805 6331454381814103224 n
14938385 1251613361551071 1118832320196626750 n
Gigs in weesp
IMG 6701
Logo GWV De Vrijbuter
Gooise Watersport Vereniging
De Vrijbuiter

Volg ons via: